Ciberseguretat gestionada, noves tendències per a les PIMES

En aquesta era de digitalització massiva, la seguretat en línia s’ha convertit en una necessitat primordial per a totes les empreses, incloses les micro, petites i mitjanes empreses (MIPIME). No obstant això, amb tants termes tècnics volant, pot ser difícil entendre exactament què necessiten les empreses per assolir un nivell de seguretat el més correcte possible, amb uns costos adequats i equilibrats respecte als costos. En aquest article, desglossarem alguns d’aquests termes: SOC, EDR i MDR, i us mostrarem per què són vitals per a la seguretat de la vostra empresa. 

¿Què és un SOC? 

Un SOC o Centre d’Operacions de Seguretat és com el centre de comandament d’una organització en termes de ciberseguretat. Està format per un equip d’experts que monitoritzen, gestionen i responen a qualsevol amenaça de seguretat en temps real. Imagina’t un grup d’experts asseguts davant d’una paret de pantalles, vigilant constantment la xarxa de la teva empresa per detectar qualsevol activitat sospitosa. 

Per què és important? Sense un SOC, probablement no descobriries un atac a la teva xarxa fins que ja sigui massa tard. Aquests equips són els primers a detectar i respondre a qualsevol amenaça, protegint la teva empresa de possibles danys. 

¿Què és un EDR?  

Els “endpoints” o dispositius finals, són dispositius com ordinadors, mòbils o qualsevol altre dispositiu connectat a la teva xarxa. L’EDR (Endpoint Detection and Response o Detecció i Resposta de dispositius finals)  son solucions tecnològiques que monitoritzen aquests dispositius per detectar activitats sospitoses, com ara programari maliciós. Si es detecta alguna cosa, l’EDR pot bloquejar l’amenaça i alertar l’equip de seguretat perquè prengui mesures. Podríem dir què és l’evolució tecnològica dels antics antivirus. 

Per què és important? Amb més empleats treballant de forma remota i utilitzant diversos dispositius per connectar-se a la xarxa de l’empresa, els punts d’entrada per als ciberdelinqüents han augmentat. L’EDR assegura que cada dispositiu estigui sota supervisió, protegint la teva empresa des de múltiples fronts. 

¿Què és un MDR?  

La Detecció i Resposta Gestionada o MDR (Managed Detection and Response)  és un servei que combina la tecnologia (com l’EDR) amb l’expertesa humana (com la d’un SOC). Les empreses que ofereixen MDR no només proporcionen eines per detectar amenaces, sinó també un equip d’experts dedicats a gestionar i respondre a aquestes amenaces. 

Per què és important? La combinació d’eines automàtiques i expertesa humana significa que la teva empresa obté el millor dels dos mons: detecció ràpida i resposta eficient. Això és especialment útil per a les PIMES que poden no tenir els recursos per gestionar un gran equip de ciberseguretat intern. 

¿I ara què fem?  

La ciberseguretat és una necessitat per a qualsevol empresa en aquesta era digital. Amb amenaces que evolucionen constantment, és vital tenir tant la tecnologia com l’expertesa humana treballant conjuntament per protegir la vostra empresa. Encara que pot semblar complicat, serveis com els que ofereixen solucions integrades de SOC, EDR i MDR estan aquí per ajudar a les PIMES a navegar en aquest món complex i assegurar que el seu negoci estigui protegit en tot moment. 

 

Andreu Brú 
Director de Tecnologia i Innovació de PIMEC 

 Fondo Europeo de Desarrollo Regional Una manera de hacer Europa